maandag 27 februari 2012

Firmware upgrade EN downgrade

De meest recente firmware versie van de ZX3 is 1.12. Deze versie verbetert de belichtingsnauwkeurigheid en de interface voor datum en tijd. De release datum van deze versie is september 2010. Er is dus al lange tijd geen nieuwe uitgekomen. Dat is jammer, want er zijn best wel een aantal zaken die de ZX3 nog beter zouden kunnen maken dan hij nu is. Enkele wensen van gebruikers worden hieronder genoemd:

Mogelijkheid om een opname te pauzeren, en hierna met hetzelfde bestand verder te gaan.

Het zou mooi zijn als de foto optie werd uitgebreid met een timelapse shoot. Foto's maken om de X aantal seconden, waarna een timelapse movie gemaakt kan worden.

Uitschakelen van het display. Dat moet toch mogelijk zijn? Als dit kan wordt de duur van de batterij aanzienlijk verlengt en kan er dus meer worden opgenomen.

Uitschakelen van het record lichtje. Bij het filmen van dieren zoals bijvoorbeeld een broedplaats wil je eigenlijk elke beweging uitsluiten.

Bewegingsdetectie. Opnemen op het moment dat er beweging binnen het lensveld wordt waargenomen.

Mensen die een oudere versie hebben aangeschaft, misschien tweedehands, zullen misschien nog een firmwareversie 1.01 hebben. Deze versie schijnt toch wel wat problemen te hebben, dus is het raadzaam om de ZX3 te upgraden. De versie 1.03, die ik zelf heb, levert bij mij geen problemen op. In de IT wereld wordt wel gezegd: "if it ain't broken, don't fix it", oftewel heb je geen problemen, laat het dan maar zoals het is. In mijn ogen wordt de nieuwe firmware pas interessant als tenminste één van de bovenstaande ideeen wordt aangeboden. Tot die tijd is 1.03 voor mij genoeg.


Voordat u begint Zorg in ieder geval dat de ZX3 volledig is opgeladen. Als hij ermee stopt tijdens de update heeft u echt een probleem. Zorg er ook voor dat al uw filmpjes en foto's gekopieerd zijn naar uw pc. De SD kaart moet volledig leeg zijn.

Upgrade
Wilt u toch die nieuwe firmware proberen, dan kan dat natuurlijk. Volg dan de aanwijzingen op de site van Kodak. Met de nieuwe firmware op een SD kaartje is de ZX3 binnen enkele minuten voorzien van de laatste versie. Let wel op! Er zijn meldingen op internet, die aangeven dat het FW bestand rechtstreeks op een SD kaartje moet worden gezet, dus niet in een mapje "system". Mocht het dus niet lukken dan kunt u deze optie ook nog proberen. Maar wat als u nu toch weer liever de oude firmware terug wilt? Tsja, dan heeft u een probleem. De Kodak site vertelt u niet hoe u dat kunt doen...(maar ik wel)

Downgrade
De 1.03 versie is kunt u hier downloaden. Is deze niet meer te krijgen, laat dan hier een boodschap achter.
Net als bij de 1.12 versie, formatteer de SD kaart, maak een mapje "system" aan, en plaats het bestand ZX3_103.FW in het mapje. Let nu op! Het bestand wat u nu heeft is een lagere versie dan de 1.12 die u had geinstalleerd. De ZX3 zal weigeren deze oudere versie te installeren. Om dit probleem te omzeilen dient u het bestand te hernoemen naar ZX3_113.FW. De ZX3 zal het bestand nu "herkennen" als een nieuwere versie en gaan installeren. Na installatie zult u zien dat de Firmware versie is terug gezet naar 1.03.

Waarschuwing: natuurlijk bent u zelf geheel verantwoordelijk voor het uitvoeren van bovenstaande acties. U kunt mij niet aansprakelijk stellen als er iets fout gaat...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten